søndag 6. oktober 2013

Speltbrød på 1-2-3

Overskrifta lyger, for gjærbakst går aldeles ikke fort.
Min bakebibel er "Om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom" (Morten Schakenda) og der skal jeg love deg baking er langtekkelige greier. Og enda har jeg ikke gitt meg i kast med egen surdeig!

Høstmørke, barnehage, matpakke og innevær = Bakelyst.
Men det som for alvor slo på bakelysta i høst var et fantastisk godt brød! Morten Schakenda gå og legg deg med all eltinga di! Dette var et supergodt, supersaftig og superenkelt!?! (men tidkrevende) brød. Anledningen for dette superbrødet var en picnic i parken sammen med en annen liten familie. Vi tok med pålegg og frukt, de tok med brød og drikke. Lur arbeidsfordeling og enkel middag! Jeg må innrømme at jeg ikke trodde et sekund på at brødet var enkelt å bake, men det var det, og det inspirerte meg til å bearbeide to brødoppskrifter med samme ingrediens. Og den hemmelige ingrediensen er speltflak (og tid selvsagt)
Så her kommer de, speltbrød på 1-2-3Eltefritt speltbrød fra Kristine
Fremgangsmåte:
La speltflakene svelle i kaldt vann, gjerne over natta (jeg har prøvd snarveien uten svelling og det gikk også bra). Bland i de øvrige ingrediensene og la brøddeigen kaldheve over natta. Det blir en ganske grøtete/fuktig deig. Ha deigen over i to brødformer og la den heve i romtemperatur til dobbel størrelse. Hvis du er som meg og vil ha fersk brød til søndagsbrunsjen uten å stå opp midt på natta, lager du to små brød og seks rundstykker som hever og steker litt fortere enn brødene. Bruk iskremskje til å lage rundstykker av den klissete deigen. Brødene steker du på 210 grader i ca 40 minutter.

Grytestekt speltbrød
Fremgangsmåte:
Speltflak og helkorn bløtlegges i kaldt vann i ca 3 timer, evt over natta. Bruk eltemaskin og elt inn det resterende melet. Elt til deigen slipper bollen. La deigen hvile under lokk i ca 20 minutter før du elter inn salt og gjær. Kaldhev over natta i en bolle smurt med olivenolje. Brett deigen og del i tre deler, hev på kjøkkenbenken. Brett deigen igjen og form tre brød som du lar heve på hvert sitt stykke bakepapir. (jeg dekker deigemnene med en bakebolle mens de hever på benken) Når brødene er ferdig hevet skal de stekes i forvarmet gryte med lokk. Løft bakepapiret og vipp brødet ned i gryta. Om du vil ha ekstra sprø skorpe lar du brødene steke de siste fem-ti minuttene uten lokk.Speltknekkebrød
Basert på en oppskrift hos Trine som jeg har brukt masse, men med litt egne tilpassninger.
Fremgangsmåte:
Hakk valnøttene, (evt. mandlene om noen har spist opp valnøttene du kjøpte for å bake med) bland sammen alt og la det stå å svelle litt (ca. 30 min)
Fordel gjevnt på tre smurte stekebrett (jeg foretrekker å ikke bruke bakepapir, av og til bli papiret limt til knekkebrødene og det er ikke noe særlig. Kan hende slike silikonstekematter er bra..?)
Du kan variere smaken på knekkebrødene med å strø over ulike frø, urter/salt eller litt honning.
Stek alle tre brettene samtidig i ovnen på varmluft på 160 grader. Etter ti minutter tar du ut knekkebrødene og deler de opp, ikke for store da de knuser litt lett. Stek videre i 3*20 minutter, bytt plass på stekebrettene i ovnen hvert 20. minutt. Knekkebrødene er ferdige når de er helt sprø, da har de gjerne også løsnet fra stekebrettet. Om noen knekkebrød knuser når du tar dem av brettet har du müsli :)


God baking!
Ane


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar