lørdag 7. desember 2013

du som metter liten fugl..

Fantastisk vinterstemning i Stavanger i dag, stille etter stormen! Alle går rundt og gliser, og det var fullt av folk i akebakken på Rudlå i formiddag.
Etter aketur og basing i sneen fikk vi hengt opp fuglematen vi laget forrige helg. Et veldig enklet og koselig prosjekt litt større barn kan være med på. Fuglematen er laget av delfiafett (herdet kokosfett) og ferdigmiks med frø til fugler. I år har jeg vært så lur at jeg ikke har hengt de opp over blomsterkassen. Det dukket nemlig mye rart opp blandt blomstene etter at fuglemateren hadde hengt over balkonkassa i fjor...
Fremgangsmåte: Smelt delfiafett på lav varme i en stor kaserolle og hell i fuglefrø. Jeg brukte to pakker delfiafett og ca to liter fuglefrø. Hell over i bakepapirkledt langpanne. La det avkjøle litt før du trykker figurer med pepperkakeformer. La formene stå i frøblandingen til den er helt herdet.
Tre i silkebånd med en spiss stoppenål.





God helg,

Hilsen Ane



Ps..disse tåler ikke +10 grader og regn.. da går de i oppløsning, ramler ned og blir rottemat i stede for :)







søndag 13. oktober 2013

Kjøkkentjeneste

 
Har du noen gang brettet sammen tøy, og så plutselig begynner du å se ordentlig på det du bretter sammen? Og så ser du at det liksom ikke ser så fresht ut.. Grumsegrå kopptuer og kopphåndduker med merkelige farger når de opprinnelig var hvite. Da er det på tide å lage noen nye! Det er veldig lett å lage sitt eget print på tekstiler og det finnes mange teknikker. Jeg kom over noen ville stofftrykkfarger med glitter i på salg på Panduro og tenkte de kom til å gjøre seg godt sammen med et litt rustikt stoff jeg hadde liggende. Jeg tror det er en bomull/linblanding. Jeg brukte min gode venn maskeringstape til å tape opp mønster på stoffet. En sebrainspirert variant og en..eh..annen variant. Så var det bare å splashe på med farge, tørke og stryke etter anvisning på stofftrykkfargen og sy grytelapper og kopphånduker av tøyet. Grytelappene er fylt med to lag platevatt og maskinquiltet for å holde vatten på plass under vaskt. Hos Marapytta lærer du å sy fine hjørner om du ikke kan det alt.







 
 
 
 
Sy forsiktig,
Hilsen Ane




tirsdag 8. oktober 2013

Whipps! Whippetsele



Jeg har et spesielt anstrengt forhold til både nylon og fleece. Fleece spesielt, det føles klamt og ekkelt, det stinker, gir deg støt og alle hundehår i hele verden vil klamre seg fast. Veldig mye hudeutstyr, dekken, seler og bånd som er å få kjøpt er laget av disse materialene, men det meste kan jo lages selv ;) I ull og bomull f.eks.

Her følger en veiledning til whippetsele sydd av bomullsbånd og gjenbruksull (ullgenser tovet i vaskemaskinen). Selen er en typisk rømningsikker tursele til whippet og jeg anbefaler ikke å bruke den som trekksele.


Fremgangsmåte:
Kast over alle klippekanter på båndenen med tett sikksakk (bruk ekstra sterk sytråd og en tykk synål, f.eks 100). Du kan selvsagt sy i den forhatte nylonen også, da kan du bare sveise nylonendene med en lighter. Sy gjenbruksulla sammen til et rør og vreng.


Sy fast klips på den delen av sela som skal under buken på hunden.



Sy refleks på de to sidestykkene, og sy så sidestykkene fast til hoveddelen av sela med avstand som vist på bildet. (Du trenger litt mer sømrom på den ene siden enn den andre for å få sydd fast D-ringen). Sy fire sømmer (som markert) slik at sela kan justeres til ulike størrelser. Tre gjenbruksullrøret over sela og sy den fast midt forran med rettsøm i hver ende.


Sy sammen sela i ryggen og sy fast D-ringen i samme operasjon. Legg endene i vinkel over hverandre, brett den delen med lengst sømrom gjennom D-ringen og over den delen med kort sømrom. Sy fast med en rettsøm tvers over og så med en trekant som forsterkning. Tre båndet med klips fast i sela.


Ferdig!


God tur,
Hilsen Ane

søndag 6. oktober 2013

Speltbrød på 1-2-3

Overskrifta lyger, for gjærbakst går aldeles ikke fort.
Min bakebibel er "Om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom" (Morten Schakenda) og der skal jeg love deg baking er langtekkelige greier. Og enda har jeg ikke gitt meg i kast med egen surdeig!

Høstmørke, barnehage, matpakke og innevær = Bakelyst.
Men det som for alvor slo på bakelysta i høst var et fantastisk godt brød! Morten Schakenda gå og legg deg med all eltinga di! Dette var et supergodt, supersaftig og superenkelt!?! (men tidkrevende) brød. Anledningen for dette superbrødet var en picnic i parken sammen med en annen liten familie. Vi tok med pålegg og frukt, de tok med brød og drikke. Lur arbeidsfordeling og enkel middag! Jeg må innrømme at jeg ikke trodde et sekund på at brødet var enkelt å bake, men det var det, og det inspirerte meg til å bearbeide to brødoppskrifter med samme ingrediens. Og den hemmelige ingrediensen er speltflak (og tid selvsagt)
Så her kommer de, speltbrød på 1-2-3























Eltefritt speltbrød fra Kristine
Fremgangsmåte:
La speltflakene svelle i kaldt vann, gjerne over natta (jeg har prøvd snarveien uten svelling og det gikk også bra). Bland i de øvrige ingrediensene og la brøddeigen kaldheve over natta. Det blir en ganske grøtete/fuktig deig. Ha deigen over i to brødformer og la den heve i romtemperatur til dobbel størrelse. Hvis du er som meg og vil ha fersk brød til søndagsbrunsjen uten å stå opp midt på natta, lager du to små brød og seks rundstykker som hever og steker litt fortere enn brødene. Bruk iskremskje til å lage rundstykker av den klissete deigen. Brødene steker du på 210 grader i ca 40 minutter.





Grytestekt speltbrød
Fremgangsmåte:
Speltflak og helkorn bløtlegges i kaldt vann i ca 3 timer, evt over natta. Bruk eltemaskin og elt inn det resterende melet. Elt til deigen slipper bollen. La deigen hvile under lokk i ca 20 minutter før du elter inn salt og gjær. Kaldhev over natta i en bolle smurt med olivenolje. Brett deigen og del i tre deler, hev på kjøkkenbenken. Brett deigen igjen og form tre brød som du lar heve på hvert sitt stykke bakepapir. (jeg dekker deigemnene med en bakebolle mens de hever på benken) Når brødene er ferdig hevet skal de stekes i forvarmet gryte med lokk. Løft bakepapiret og vipp brødet ned i gryta. Om du vil ha ekstra sprø skorpe lar du brødene steke de siste fem-ti minuttene uten lokk.







Speltknekkebrød
Basert på en oppskrift hos Trine som jeg har brukt masse, men med litt egne tilpassninger.
Fremgangsmåte:
Hakk valnøttene, (evt. mandlene om noen har spist opp valnøttene du kjøpte for å bake med) bland sammen alt og la det stå å svelle litt (ca. 30 min)
Fordel gjevnt på tre smurte stekebrett (jeg foretrekker å ikke bruke bakepapir, av og til bli papiret limt til knekkebrødene og det er ikke noe særlig. Kan hende slike silikonstekematter er bra..?)
Du kan variere smaken på knekkebrødene med å strø over ulike frø, urter/salt eller litt honning.
Stek alle tre brettene samtidig i ovnen på varmluft på 160 grader. Etter ti minutter tar du ut knekkebrødene og deler de opp, ikke for store da de knuser litt lett. Stek videre i 3*20 minutter, bytt plass på stekebrettene i ovnen hvert 20. minutt. Knekkebrødene er ferdige når de er helt sprø, da har de gjerne også løsnet fra stekebrettet. Om noen knekkebrød knuser når du tar dem av brettet har du müsli :)


God baking!
Ane






søndag 29. september 2013

Sånn kan man tydeligvis ikke lage selv

 
 
 
 
Høstgarderoben til minien er klar.. var klar..? -For omsider fikk jeg sydd i knapper på jakken jeg har strikket til minien. Det var mye styr med den jakken (en endaenkosekurvjakke fra pickles), masse tull med pinnestørrelse og strikkefasthet i starten. Litt nølende strikking siden jeg tidlig mistenkte at jeg hadde begynt å strikke for liten størrelse. Vel, som sagt jakken var fiks ferdig, med knapper og det hele, og jeg var omsider fornøyd. 
Jeg holder den stolt opp for å vise den til mannen, som utbryter
-Er ikke den litt skjeiv!?
Åjoda, den er skjeiv..Skjeiv som bare det faktisk.
Jeg må jo ha vært helt blind som ikke har lagt merke til det selv. Men det viser seg altså at jeg har blingset på mønsteret og strikket det ene forstykke en størrelse større enn det andre. (Det er siste gang med digitalt mønster for min del, heretter blir det ekte papir med tusen markeringer og streker i margen)
Hva nå...? Rekke opp belegg/halskant, en arm og det overflødige på forstykket og strikke jakken ferdig og gi den vekk til en mindre gutt? Rekke opp hele jakken og strikke den i en størrelse større?
Ganske lite fristende å fortsette på prosjektet, så foreløpig får den ligge til skrekk og advarsel i strikkekurven.
 
 
 
 
 

 

fredag 27. september 2013

Hjemmelaget, men ikke selvlaget

 
Andre bloggere er en stor kilde til inspirasjon. Det er ikke alltid jeg får fulgt med på alt jeg ønsker. Men en jeg stadig henter insprasjon fra er Charlott Pettersen. Hun guider meg rundt i jungelen av superhelter og andre groteske trykk og frem til de nydeligste barneklær, spesiellt til gutter. Hun postet (her)  tidligere i år bilder og link til Megans etsybutikk, needlehead, og jeg var helt solgt. Selvsagt måtte min lille gutt få seg et par håndlagde mokkasiner! Med i bestillinga fulgte også to par innesko. Et par til minien, de ble barnehagefavoritten øyeblikkelig. Og et par i gave til ei heldig lita jente. Servicen i nettbutikken var fantastisk, skoene var kjempefint laget og med pakken sendte butikkeieren et nydelig håndtegnet kort.
 
 

Nå har den skjønne Charlott også gitt oss lageselv damer en bok full av inspirasjon, nemlig Den store Guttestrikkeboka!
 



 
Jeg rakk ikke bestille den engang før første opplag var utsolgt, men har sendt en bestilling på neste opplag (30. september). Jeg er full av forventninger! Nettshopping er alt for lett, også Arne og Carlos Strikkedukker, May B. Langhelles klassiker Myk Start og Vintagestrikk av Een de Amoriza og Myrstad ble bestillt. Jeg må nok snart kjøpe mer garn også.. :)
 
 
 
 
 
 
 
 
God strikkehøst :)
 
 
Hilsen Ane

tirsdag 17. september 2013

Hals over hode

Miniens ulltrøye ble litt for mini etter å ha vært med på 60 graders heisatur i vaskemaskinen.
Men den var fortsatt myk og god, og har derfor fått utvidet levetid som hals/pannebånd.
Jeg har beholdt oppleggskanten nederst som den er. Langs klippekanten har jeg rullet inn stoffet og sydd kanten fast med sjokkrosa bomullstråd. Halsen ble ca størrelse 6 år.



 



Ane




onsdag 17. juli 2013

Uteplassen

Det har vært stillstand på bloggen en god stund... Laptopen fikk et skikkelig kraftig virus, og dermed forsvant både bilder og lysten til å blogge. Men etter en veldig hyggelig oppfordring fra søte Lena, kjente jeg at jeg egentlig ikke ville at bloggingen bare skulle fade ut. Laptopen er desverre fortsatt i koma, derfor tester jeg nå ut blogging fra den fantastiske Asuspadden. (Ja, jeg vet det verken klinger eller ser lika bra ut som en Ipad, men hva skal en dame gjøre når teknisk avdeling i familien hater Mac&co.)
Jeg deler noen bilder fra verdens minste og mest overfylte uteplass. Her er det fantastisk deilig å sitte på mørke, varme sommerkvelder, med masse starinlys og godt selskap.
 
 

 


 
 
 
God sommer,
 
Hilsen Ane

søndag 19. mai 2013

Forkortet teppe




Veldig liten gang, og veldig vanskelig å finne et teppe som passer som ikke er av den tynne, slappe typen. Dette er et teppe fra Åhlens som egentlig er dobbelt så langt, men jeg har klipt det i to og knyttet på nye knuter for at det skulle passe rett innenfor døra. Bildevisning av fremgangsmåten finner du under.
Tips, dra ut tråene etter hvert som du knyter så unngår du at teppet rakner for mye, men holder seg stramt og fint helt ut til knutene.


fredag 17. mai 2013

søndag 28. april 2013

Sy på ny



En gammel bukse har fått nytt liv (hihi) som bukse til minien. Jeg brukte sidesømmene og opplegget nederst på beina, men klipte opp for rumpe og et høyt forstykke. Resten av stoffet gikk med til seler og belegg.
Først sydde jeg sammen fra midt forran til midt bak. Så sydde jeg på belegget på bakstykket med en brei løpegang og tredde i en strikk. Videre sydde jeg seler og belegg på forstykket. Selene fikk knapphull og festes i en knapp midt bak. Jeg angrer på at jeg ikke lagde enda større rumpe i buksa, den ble liksom litt kort i ryggen.
Utgangspunktet, litt sliten linbukse

Forstykket

Bakstykket







Hilsen Ane




onsdag 3. april 2013

Smuglervarer

Hvordan smugle to kilo garn inn i leiligheten uten at mannen merker noe...? Det gikk ikke bra for meg.. men jeg fikk en mild straff, måtte bare rydde i garnlageret.
Garnulykken skjedde da jeg oppdaget garnsalg hos husfliden. 75 kr for et kilo garn..selvsagt må man ha to kilo da. Det var vevgarn riktignok, og jeg har ingen vev... Garnet stikker som bare juling, men det egner seg fint til å hekle eller strikke interiørting av. F.eks kurver til leker eller garn, eller en puff.





Hilsen Ane

lørdag 30. mars 2013

Påskeoverraskelse

 
Dette har jeg ikke laget selv, det er fra miniens bestemor. Hun innehar ledelsen i strikk-til-minien stafetten. Hun har også en solid ledelse i tynne-pinner-og-tynt-garn konkurransen. Jeg deltar vist ikke i den engang :) Jeg vet ikke hvor oppskriften er fra, og ikke hvilket garn som er brukt, men fin er den!
Og dagens tips til dere strikkeglade som leser bloggen: Svigermor syr rundt knapphullene med sytråd. Det blir ikke bare veldig fint, men også veldig lett å kneppe.


 
 
Og i tillegg til strikkegenser til minien, inneholdt påskeoverraskelsen fra henne også påskeegg med godis til de vokse, påskeegg med leker og snop til minien, leker og godt til hundene, leggvarmere til meg..og flaxlodd..! Det var stor steming da vi pakket opp gaven! Tusen takk kjære D.




Fortsatt god påske,

Hilsen Ane

torsdag 28. mars 2013

God påske



I år er det innepåske på oss, og det eneste som trenes er imunforsvar og tolmodighet. Så til alle dere som labber milevis avgårde i skisporet og deler fantastiske bilder på fb eller er ekkelt solbrune i fjeset når dere er tilbake på kontoret: Måtte skiene klabbe og kvikklunsjen ligge gjenglemt på kjøkkenbenken..



God påske,
hilsen Ane

fredag 8. mars 2013

Velkommen til verden Eira




Verdens skjønneste lille Eira er kommet til verden. Jeg var heldig og fikk besøke henne når hun var en uke gammel, og gjett om hun var søt?! Jeg håper jeg blir frisk igjen snart så jeg kan hilse på henne og resten av familien hennes igjen. En liten velkomstgave måtte selvsagt den lille få, og det ble et strikkesett med mønster og garn fra Pickles. En liten finkjole sett, jeg droppet sokkene. De har jeg prøvd meg på før, men syntes ikke passformen var helt optimal. Eneste endring ellers var at jeg heklet en fastmaskekant nederst på kysa for å få en penere avslutning på den. Og så heklet jeg luftmaskesnorer i stede for tvinnede snorer.



Pinner og garn:
Pinner nr.5 (! Tidligere omtalt Picklesfelle)
Garn: Hovedfarge Pickles Cashmerino Silk 773
Kontrastfarge vevstrikk: Pickles Merino Silk 6
Hovedfarge vevstrikk: Pickles Sorbet 1
Strikket i str. nyfødt.
Jeg er usikker på forbruket, alt var restegarn. Men jeg tror jeg brukte mindre enn 50 gram pr. farge.